.

Cu ce se asortează covorul: Ghid de la A la Z

Cu ce se asortează covorul: Ghid de la A la Z

Sursa foto: Shutterstock

Te-ai întrebat vreodată cum ar arăta o casă fără covoare? Nici măcar cele mai moderne spații de locuit nu pot da la o parte aceste elemente de decor, ce reușesc să ofere personalitate unei încăperi și să grupeze într-un mod armonios, în jurul lor, piesele de mobilier din locuință. Covoarele reușesc cu succes să segmenteze spațiul, cu atât mai mult atunci când sunt amplasate în spații polivalente, trasând cu exactitate zonele funcționale, așa cum sunt camera de zi și zona de dining, de pildă. 

Covoarele pot îmbunătăți considerabil decorul locuinței, prin culorile pe care le au sau prin modelele diverse, care se coordonează ideal cu restul elementelor de decor, fiind unele dintre acele detalii care ajută o încăpere să aibă un aspect unitar. Însă cum putem integra într-un mod armonios covorul în decorul locuinței noastre, în așa fel încât să se potrivească perfect cu restul detaliilor din spațiul în care urmează a fi amplasat? 

Descoperă în ghidul complet de mai jos cu ce se asortează covorul și cum îl poți potrivi la perfecție cu elementele din cameră, pentru un ansamblu estetic și de efect!
 

Cu ce se asortează covorul: Reguli de bază

Există o mulțime de considerații pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi covorul potrivit pentru interiorul casei tale. Dimensiunea acestuia, materialul și culoarea sunt aspecte importante, așa că va trebui să te asiguri că vei avea un covor cu dimensiunea potrivită, dintr-un material care să completeze stilul de amenajare al încăperii și într-o culoare care se asortează cu restul elementelor de decor din locuință. Iată care sunt regulile de bază pentru a afla cu ce asortăm covorul! 

Verifică dimensiunea spațiului în care dorești să amplasezi covorul 

Prima regulă de care trebuie să ții cont atunci când ești în căutarea covorului care să se asorteze perfect cu interiorul casei tale este să măsori spațiul, pentru a te asigura că acest element se va integra perfect în camera aleasă, abia apoi urmând să te decizi asupra esteticii pe care o dorești. În timp ce covoarele clasice dreptunghiulare sau pătrate sunt ideale pentru a defini spațiul, covoarele rotunde aduc o notă romantică decorului și beneficiază de mai multă flexibilitate în ceea ce privește spațiul. 

Dacă beneficiezi de o locuință cu spațiu generos, poți miza pe integrarea mai multor covoare în zone diferite, însă ai grijă ca acestea să aibă cel puțin o culoare comună, pentru a ajuta astfel la unificarea spațiului. 

Orientează-te după culoarea pereților

Sursa foto: Shutterstock

Orientează-te după culoarea pereților 

De cele mai multe ori, culoarea pereților este cea la care ne gândim prima dată atunci când începem decorarea unei încăperi. Mai mult decât atât, designerii de interior sunt de părere că asortarea culorilor pereților cu covorul trebuie să fie punctul de la care începe decorarea camerei. Astfel, culoarea pereților și elementele decorative care se află pe ei, așa cum sunt tablourile sau corpurile de iluminat, sunt cele care definesc designul și fac ca alegerea tipurilor de covoare pentru fiecare cameră să fie într-o sincronizare perfectă cu stilul camerei alese, respectiv al locuinței tale. 

Asortează covorul cu piesele de mobilier din încăpere

Sursa foto: Shutterstock

Asortează covorul cu piesele de mobilier din încăpere 

Dacă te întrebi cu ce se asortează covorul, trebuie să te gândești și la mobila din încăpere. Este necesar să asortezi covorul cu mobila din camera în care dorești să amplasezi acest element de decor, nu doar din punct de vedere al cromaticii, dar și din considerente de design. Chiar dacă în prezent stilul eclectic de amenajare este încurajat și pot fi alăturate în decor elemente din stiluri diferite, există reguli pe care trebuie să le respecți, în ideea obținerii unui aspect omogen al locuinței. 

De pildă, un covoarele clasice nu se vor asorta prea mult într-un interior dominat de piese de mobilier futuriste, cum nici covoarele moderne nu se vor potrivi într-un decor cu mobilier rustic. Un sfat util este să achiziționezi mobila înainte de a alege covorul, iar abia apoi poți trece la achiziționarea covoarelor și a draperiilor. 

Ține cont de orientarea camerei și detaliile pieselor de mobilier

Sursa foto: Shutterstock

Ține cont de orientarea camerei și detaliile pieselor de mobilier 

O altă regulă importantă atunci când vrei să asortezi covorul cu restul elementelor din cameră este să ții cont de orientarea camerei. De pildă, unui living dreptunghiular i s-ar potrivi cel mai bine un covor dreptunghiular, poziționat în aceeași direcție. Detaliile pieselor de mobilier fac și ele diferența - dacă mobila are o singură culoare, poți asorta cu aceasta un covor într-o nuanță similară. Dacă mobilierul din încăpere prezintă o tapițerie cu diverse modele, cel mai indicat este un covor uni. Dacă dorești să obții un aspect sofisticat al camerei, poți asorta o culoare secundară a covorului cu modelul canapelei și o a treia culoare a covorului cu pernele decorative ale canapelei. 

De asemenea, dacă interiorul locuinței tale este plin de culoare, e indicat să alegi covoare în nuanțe neutre sau în culori solide, care să completeze piesele mari de mobilier. De pildă, cum asortăm covorul cu piele de mobilier în nuanța maro? Noi îți sugerăm să mizezi pe covoare în tonuri de bej, galben, auriu, verde sau chiar și turcoaz. Detaliile pieselor de mobilier sunt, de asemenea, importante în alegerea covorului potrivit și nu trebuie să neglijezi materialele din care sunt realizate, finisajul acestora sau volumul lor. 

Ghidează-te după restul elementelor din cameră

Sursa foto: Shutterstock

Ghidează-te după restul elementelor din cameră 

Cu ce se asortează covorul? Și cu restul elementelor de decor dintr-o încăpere, fie ele corpuri de iluminat, canapea, fotolii, pat matrimonial, măsuță de cafea, pardoseală, textile sau decorațiuni. Este extrem de important să alegi covoare de dimensiuni adecvate pentru camerele în care alegi să le amplasezi. Dacă nu știi încă ce mărime a covorului să alegi, îți sugerăm ca în living să optezi pentru un covor care se continuă sub piesele de mobilier, pentru a crea iluzia de spațiu mai mare. În dormitor, pe de altă parte, este indicat să alegi un covor care să acopere două treimi inferioare ale patului, în așa fel încât să poți coborî pe acesta atunci când te dai jos din pat. În camera copilului este ideal să alegi un covor mare, care să servească și ca spațiu de joacă sau chiar și câteva covoare mai mici, care să segmenteze camera celui mic în funcție de zonele dedicate jocului, studiului sau odihnei. 

Culoarea pardoselii este, de asemenea, importantă. Dacă nu știi ce covor merge la parchet gri sau bej, cele mai populare tipuri de pardoseală, află că acestea se potrivesc cu aproape toate culorile și imprimeurile de covoare de pe piață. Desigur, covoarele în culori neutre vor completa întotdeauna cel mai bine estetica unei încăperi cu pardoseală în astfel de tonuri. 

Draperia se asortează și ea cu covorul, dar și cu piesele de mobilier, în cele mai multe dintre cazuri. Astfel, dacă draperiile din locuință au culori neutre, ideal ar fi să mizezi pe covoare deschise la culoare, în aceeași paletă cromatică. În cazul în care draperiile prezintă mai multe culori, îți sugerăm să alegi covoare uni, într-una din nuanțele draperiilor.

Cu ce se asortează covorul din living

Sursa foto: Shutterstock

Cu ce se asortează covorul din living? 

Deja am stabilit cu ce se asortează covorul într-o încăpere în rândurile de mai sus, iar livingul nu face o excepție de la regulă. Astfel, alegerea covorului potrivit pentru camera ta de zi va depinde în egală măsură de culoarea pereților din living, de piesele de mobilier din această încăpere, de spațiul pe care-l ai la dispoziție, de restul elementelor de decor din camera de zi și de stilul de amenajare a camerei. De pildă, am vorbit în articolele anterioare atât despre cum alegem covorul ideal pentru un design minimalist, cum alegem un covor modern pentru living, dar și care sunt covoarele ideale pentru living

Dacă te întrebi cu ce se asortează covorul din living, vom începe cu legătura fundamentală dintre covor și canapea, căci canapeaua este piesa indispensabilă de mobilier din orice cameră de zi. Pentru că între covor și canapea există o legătură strânsă, felul în care asortezi covorul cu canapeaua este foarte important, obținând astfel echilibrul dorit în încăpere. Modelul canapelei va determina forma și dimensiunile covorului pe care îi cauți. Dacă deții o canapea modulară, de exemplu, e important să alegi un covor de o dimensiune potrivită, pentru a preveni lipsa esteticii vizuale. 

În cazul în care în camera de zi ai două canapele, covorul trebuie să fie poziționat între acestea, la distanță egală față de fiecare canapea. Totodată, încearcă să creezi un contrast între covor și canapea, optând pentru culori potrivite în stilul de amenajare a livingului. Atunci când vrei să asortezi covorul cu canapeaua, trebuie să alegi un covor într-o nuanță neutră, în cazul în care canapeaua este una colorată și viceversa. De asemenea, asortează pernele canapelei cu paleta cromatică a covorului. De pildă, pentru perne în culori calde alege covoare în culori îndrăznețe, iar pentru perne în culori eclectice poți miza pe covoare uni, în tonuri neutre. 

Ce covoare se poartă în living? Modelele covoarelor sunt influențate în mare măsură de stilul de amenajare al încăperii. De exemplu, poți alege covoare pufoase sau covoare stil shaggy dacă livingul tău este amenajat în stil modern sau boho, pe când covoarele clasice sau persane se vor potrivi mai degrabă unui living amenajat în stil clasic sau rustic. Covoarele deschise la culoare se vor potrivi de minune într-un living romantic, mai cu seamă că ți-am prezentat într-un articol anterior despre asortarea culorilor mobilei cu covorul, în timp ce un living minimalist va putea fi completat cu un covor în nuanțe vii, care să contrasteze decorului simplu și neutru. 

Cu ce se asortează un covor uni

Sursa foto: Shutterstock

Cu ce se asortează un covor uni? 

Te întrebi cu ce se asortează covorul unicolor? Ei bine, covoarele uni sunt extrem de versatile, iar unul dintre cele mai mari avantaje ale acestora este că se pot integra ideal în orice stil de design interior. Nefiind un element pretențios de decor, acesta se pretează atât amenajărilor moderne, cât și celor clasice. Desigur, ideal ar fi să optezi pentru un covor într-o nuanță deosebită sau cu o textură specială, care poate scoate din anonimat o încăpere neutră și care să ofere personalitate spațiului. 

Un alt atu considerabil al covorului unicolor este acela de a scoate în evidență, într-un mod discret, elementele-vedetă ale unei încăperi. De pildă, dacă ai optat pentru piese de mobilier cu finisaje deosebite sau dacă în livingul tău ai amplasat o canapea care atrage atenția, cea mai bună idee pentru a nu estompa strălucirea acestor piese de mobilier este alegere unui covor simplu, unicolor. Atenție, însă, căci covorul nu trebuie să fie unul banal, ci unul care să completeze personalitatea locuinței. 

Dintre toate tipurile de covoare, cele unicolore pot armoniza cel mai ușor elementele dintr-o cameră. Astfel, dacă încăperea în care dorești să amplasezi covorul este încărcată de piese de mobilier sau de accesorii viu colorate, un covor uni poate contrabalansa decorul prin simplitatea sa. La fel, în caz opus, dacă încăperea este amenajată cu piese de mobilier minimalist și elemente simple de decor, un covor uni, într-o nuanță contrastantă și îndrăzneață este fix ceea ce ai nevoie pentru a adăuga o pată de culoare camerei cu pricina. 

Astfel, un covor uni reușește să se asorteze cu absolut fiecare element dintr-o încăpere, atâta vreme cât ții cont de dimensiunea camerei și de stilul de amenajare al acesteia. Fie continuând paleta cromatică a elementelor de decor, fie contrastând puternic cu acestea, covorul uni se poate transforma ușor în piesa de rezistență a camerei. 

Cu ce se asortează un covor multicolor

Sursa foto: Shutterstock

Cu ce se asortează un covor multicolor?

De cealaltă parte, nu ai idee cu ce se asortează un covor plin de culori? Ei bine, un covor multicolor se va potrivi de minune în camera copilului, însă atâta vreme cât păstrează în varietatea sa de culori una dintre nuanțele pieselor de mobilier alese pentru camera în care dorești să-l amplasezi, se va potrivi perfect în oricare altă încăpere. 

Desigur, trebuie să ai în vedere și stilul de amenajare a locuinței, căci un covor multicolor nu se va încadra într-un design clasic, ci mai degrabă în stilul de amenajare eclectic al locuinței. De asemenea, este important să ții cont și de dimensiunile camerei, căci un covor multicolor are tendința de a aglomera vizual spațiul, motiv pentru care nu este recomandat încăperilor cu un spațiu mai puțin generos. 

Ținând cont de faptul că un covor se asortează cu piesele de mobilier din încăpere, ai grijă să asortezi covorul multicolor cu un mobilier într-o paletă neutră de culori și niciodată cu piese de mobilier în culori variate. De pildă, dacă fotoliile și canapeaua din camera de zi prezintă o tapițerie colorată, un covor multicolor nu va face decât să aglomereze inutil spațiul. Dacă piesele de mobilier din încăperea aleasă sunt simple, într-o singură culoare, atunci un covor multicolor va fi punctul de atracție din camera respectivă, ieșind în evidență prin contrastul creat. 

Sursa foto: Shutterstock

Sperăm ca la finalul acestui ghid să știi exact cu ce se asortează covorul și că vei reuși să transformi acest element de decor într-unul de efect pentru încăperile în care alegi să-l amplasezi. Indiferent de preferințele tale în materie de design, te așteptăm în magazinul online Vreau Covor pentru a selecta cele mai frumoase modele de covoare pentru locuința ta. Doar acum știi cum să le asortezi pe măsura unui adevărat designer de interior! 

Suport clienti Luni - Vineri 10:00 - 17:00

0758575918 contact@vreaucovor.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!