.

Cum alegi dimensiunea potrivită a covorului în funcție de încăpere

Cum alegi dimensiunea potrivită a covorului în funcție de încăpere

Sursă foto: Pexels.com

 

Alegerea covorului poate părea un proces simplu, dar în multe cazuri devine o provocare. Fiind atât de multe modele și stiluri, este dificil să alegi covorul potrivit pentru fiecare încăpere. 

 

Covorul are un rol important în definirea spațiului și oferă un plus de confort. Îți venim în ajutor și îți prezentăm criteriile și recomandările legate de covoare pe care este bine să le ai în vedere când decorezi locuința. Iată care sunt acestea!
 

Cum alegi dimensiunea potrivită a covorului în funcție de încăpere

Criterii de care să ții cont în alegerea covorului

Materiale naturale

Materiale sintetice

Cum alegi dimensiunea potrivită a covorului

Alegerea dimensiunii corecte a covorului este foarte importantă. Covorul nu trebuie să dea impresia că încăperea este aglomerată sau mică, ci să ofere echilibru spațiului. Covorul nu trebuie să acopere toată suprafața podelei, ci maximum 50%.

Între perete și tivul covorului trebuie să fie lăsată o distanță de minimum 50-60 cm. Se măsoară lungimea și lățimea camerei, apoi se scad câte 50-60 cm din totalul fiecăreia și se obțin dimensiunile covorului. Există anumite mărimi ce se recomandă în funcție de cameră, după cum urmează:

Dormitor

Dormitor adulți

Dormitor copii

Sufragerie/Living

Hol

Bucătărie

 

Criterii de care să ții cont în alegerea covorului

Există anumite criterii după care să te ghidezi când alegi covorul. Trebuie să acorzi atenție materialului din care este confecționat, stilului de design și culorilor. 

 • Material

În funcție de proveniența materialelor, unele sunt naturale, altele sunt sintetice. Se pot folosi și amestecuri pentru crearea covoarelor. 

Materiale naturale

Lâna este un material natural rezistent și flexibil, de calitate înaltă. Covoarele din lână sunt o alegere potrivită în special pentru camerele mai răcoroase. Lâna prezintă rezistență la ardere, motiv pentru care covorul din acest material poate fi așezat și în zona șemineului. Nu se recomandă să fie amplasat în încăperi cu umiditate crescută. 

 

Pentru curățarea lânii se folosesc produse specifice și apă rece. Trebuie luate măsuri de precauție împotriva moliilor, deoarece atacă lâna. Este important să verifici dacă lâna din care s-a făcut covorul a fost mai întâi tratată anti-molii.

 

Alte materiale naturale folosite pentru covoare sunt mătasea, bumbacul, bambusul, iuta, sisalul. Mătasea intră în componența covoarelor de tip persan sau indian. Bambusul, iuta și sisalul sunt adecvate zonelor cu trafic intens. Este important de știut că acestea, deși rezistă la trafic ridicat, nu prezintă rezistență la pete sau la apă. Așadar, nu se recomandă amplasarea în camerele cu umiditate crescută.

Materiale sintetice

Polipropilena este un material sintetic din care se obțin covoare durabile și a căror amplasare se recomandă în încăperile în care traficul este de nivel mediu spre intens. Acestea seamănă cu cele din lână, dar sunt puțin mai moi. Prezintă rezistență la umiditate, raze solare, pete și mucegai, astfel că sunt potrivite pentru bucătărie sau living.

 

Acrilul este un alt material sintetic potrivit pentru covoare. Culorile rezistă mult timp, deoarece fibrele sunt vopsite dinainte de a se crea covoarele, nu se adaugă ulterior pigmenții. Covoarele din acril sunt asemănătoare cu cele din lână. 

 

Un alt material sintetic folosit la crearea covoarelor este poliesterul. Acesta prezintă rezistență la pete și se usucă rapid. Astfel, se poate opta pentru covor din poliester în încăperile cu umiditate crescută și predispuse la murdărie.

 
 • Stil de design

Stilul de design contează foarte mult în privința alegerii covorului. Poți opta pentru covor în culori neutre când stilul de amenajare este clasic. În cazul în care amenajarea este în stil modern, se potrivesc cele în culori vii și cu modele moderne precum cele geometrice sau cu imprimeuri florale. 

 

În situația în care decorarea este în stil minimalist, mizează pe un covor în nuanțe intense. Pentru stilul rustic se recomandă, în principiu, covoarele din iută sau sisal.

 • Culori 

Rezistența culorilor este foarte importantă. Covorul de calitate înaltă nu se decolorează, iar imprimeurile se mențin pe termen lung. Ține cont de culorile mobilei și ale pereților atunci când le alegi pe cele pentru covoare. Optează pentru culori neutre dacă mobilierul este închis, iar dacă este deschis, alege covoare în nuanțe intense sau cu modele orientale. 

 

Poți alege să decorezi și în stilul clasic, mizând pe nuanțe calde, de exemplu, maro, galben, ocru, bej. Dacă te preocupă ce covor merge la parchet gri, în acest caz, se potrivește cel în culori îndrăznețe, pentru contrast. Culorile deschise se potrivesc în camerele mai întunecoase și viceversa. O altă variantă potrivită este să alegi un covor în aceeași nuanță ca pereții, dar mai închisă sau mai deschisă. 

 

Sursă foto: pexels.com

Cum alegi dimensiunea potrivită a covorului

Alegerea dimensiunii corecte a covorului este foarte importantă. Covorul nu trebuie să dea impresia că încăperea este aglomerată sau mică, ci să ofere echilibru spațiului. Acesta nu trebuie să acopere toată suprafața podelei, ci maximum 50%. 

Între perete și tivul covorului trebuie să fie lăsată o distanță de minimum 50-60 cm. Se măsoară lungimea și lățimea camerei, apoi se scad câte 50-60 cm din totalul fiecăreia și se obțin dimensiunile covorului. Există anumite mărimi ce se recomandă în funcție de cameră, după cum urmează:

Dormitor 

Pentru dormitor, ai la dispoziție două variante: fie poziționezi două covoare de mici dimensiuni, câte unul pe fiecare parte a patului, fie optezi pentru unul singur pe care să îl așezi în partea din față. Dacă dormitorul este generos, poți amplasa un covor mediu sau mare pe sub pat. Ai grijă să se vadă circa 20-40 cm din covor în exteriorul patului.

Dormitor adulți

Pentru dormitorul adulților se pot alege covoare confecționate din lână, din polipropilenă sau poliester. Acestea pot avea textură pufoasă, întrucât camera nu este cu trafic intens. 

 

Sursă foto: vreaucovor.ro

 • Alegere dimensiuni: unul de dimensiuni mari, de exemplu, de 200 x 300 cm, sau două de dimensiuni mici, cum sunt cele de 70 x 100 cm.

 • Recomandări covoare: cu model geometric, floral, clasice sau persane.

Dormitor copii

În camera celor mici poți folosi un covor cu textură pufoasă sau tip Shaggy. Alege un covor oval sau dreptunghiular.

 
 • Alegere dimensiuni: unul de dimensiuni mari, de pildă, de 150 x 200 cm, sau două de dimensiuni mici, cum sunt cele de 80 x 150 cm. 

 • Recomandări covoare: cele în nuanțe vesele, cu imprimeuri jucăușe.

Sursă foto: vreaucovor.ro

Sufragerie/Living

Covorul pentru sufragerie/living trebuie să fie rezistent la traficul intens. Reține faptul că, în cazul covoarelor mari, piesele de mobilier trebuie să fie așezate în totalitate pe covor sau cel puțin cu două picioare pe acesta. Excepția este reprezentată de mobilierul de dimensiuni mici, cum sunt suporturile de flori sau taburetele. 

 

Un alt fapt pe care să îl ai în vedere este că dacă ai piese de mobilier cu textură fină, cum ar fi o canapea din piele, se recomandă să optezi pentru un covor cu fir lung. Atunci când mobilierul este din materiale mai puțin finisate, cum sunt cele în stil rustic, covorul trebuie să fie cu fir scurt.  Poți opta și pentru amenajarea în stil clasic a livingului, deoarece nu își pierde farmecul peste ani.

Sursă foto: vreaucovor.ro

 

Dacă vrei să afli ce covoare se poartă în living, este important de știut că pentru această încăpere se potrivesc cele dreptunghiulare sau ovale. 

 • Alegere dimensiuni: optează pentru cele mari de 200 sau 300 cm lungime.

 • Recomandări covoare: cele moderne, clasice sau multicolore.

Hol

Dacă holul are podea din lemn, alege să folosești un covor realizat în stil rustic. În cazul în care podeaua este din gresie, optează pentru unul modern, de exemplu, cu modele geometrice.

 • Alegere dimensiuni: sunt potrivite covoarele cu lățimea de 70 sau 80 cm și cu lungime mare, în funcție de cea a holului.

 • Recomandări covoare: cele de tip traversă, înguste, dreptunghiulare sau ovale, din materiale precum acril, bambus, iută, sisal sunt opțiuni bune.

Bucătărie

Bucătăria poate fi cu covor sau fără. Covorul se așază în fața bancului de lucru sau în zona chiuvetei, a ferestrei ori a mesei. Nu se recomandă amplasarea în zona de gătit. Trebuie să ținem cont de anumite aspecte atunci când alegem ce covor punem în bucătărie. Este important să fie cu fir scurt și să reziste în condiții de umiditate ridicată.

 • Alegere dimensiuni: optează pentru dimensiuni mari sau medii, de exemplu, 125 x 200 cm sau 80 x 150 cm.

 • Recomandări covoare: cele de tip mochetă sau preș, de formă dreptunghiulară sau pătrată, confecționate din acril sau polipropilenă.


Așadar, alegerea covorului depinde de anumite criterii, printre care materialul, stilul de decor al încăperii, culorile. După ce ai stabilit bugetul, analizează cu atenție caracteristicile covorului și alege-l pe cel care bifează cât mai multe avantaje, pe lângă factorul estetic. Ține cont de dimensiunea camerei și de tipologia mobilierului. Pentru mai multe detalii, descoperă ghidul complet cu modele de covoare recomandate.

Suport clienti Luni - Vineri 10:00 - 17:00

0758575918 contact@vreaucovor.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!