.

Tipuri de covoare: Ghid complet și modele recomandate

 

Sursa foto: Shutterstock

Varietatea de tipuri de covoare este atât de mare în ziua de astăzi, încât nu există, efectiv, o persoană care să nu poată găsi un covor pe placul său sau care să se integreze în absolut orice tip de amenajare. Desigur, alegerea modelului potrivit de covor se va face în funcție de câteva criterii importante ce țin de tipul fibrelor, de grosimea firului, de dimensiunea, culoarea, dar și designul covorului. 

 

Confecționate din materiale sintetice sau materiale naturale, cu multe modele și culori sau simple, covoarele sunt piese indispensabile într-o locuință. Tocmai de aceea, în rândurile următoare îți vom furniza informații esențiale despre ce tipuri de covoare există pe piață și cum le poți recunoaște pentru a alege întotdeauna cea mai bună calitate. 

 

Descoperă în ghidul nostru care sunt cele mai populare tipuri de covoare, cum sunt acestea clasificate în funcție de materialul din care au fost confecționate, ce avantaje prezintă modelele moderne de covoare, dar și câteva modele de covoare recomandate. 

Tipuri de covoare deosebite

Dacă te întrebi ce covoare se poartă în 2021 sau dacă pur și simplu vrei să integrezi în amenajarea locuinței tipuri de covoare deosebite, află că există numeroase modele de covoare altfel, care nu se vor demoda prea curând și înspre care îți poți îndrepta atenția. Iată propunerile noastre!

Covorul uni

Primul tip de covor care nu se va demoda niciodată este covorul uni. Acesta este un model extrem de simplu realizat și nu prezintă niciun niciun fel de element distinctiv în materie de design. Ceea ce îl face cu adevărat deosebit și rezistent testului timpului este calitatea materialului din care este realizat, dar și suplețea și densitatea firelor. Astfel, un covor uni emană calitate prin fiecare fir. 

Covorul shaggy

Se spune despre covorul shaggy că este o modă adusă la actualitate, acest tip de covor fiind extrem de apreciat în anii `70, dar și în decadele următoare. Covorul shaggy este acel model de covor evergreen, și nu din punct de vedere al culorii, ci al prospețimii pe care o emană. Mereu la modă, acest covor este ideal pentru o gamă variată de decoruri, de la cele clasice, la cele contemporane. De asemenea, este elementul perfect ce face legătura între restul pieselor decorative dintr-o amenajare. 

Covorul oriental

Covorul este lumea unei arte decorative esențiale pentru casa ta, iar covorul oriental nu se abate de la această sintagmă. Remarcându-se ca unul dintre cele mai bune covoare, covorul oriental nu se va demoda prea curând, mai ales dacă ne gândim că deja se mândrește cu o vechimi de mii de ani. Țesătura din care este realizat, alături de model și de paleta de culori disctinctivă îl transformă într-unul dintre cele mai deosebite tipuri de covoare. 

Covorul scandinav

Dacă vom face o listă a celor mai frumoase covoare, covorul scandinav cu siguranță se va afla în topul covoarelor deosebite. Cunoscute și sub denumirea de covoare moderne, covoarele scandinave sunt răspunsul atunci când te întrebi cum alegi covorul ideal pentru un design minimalist. Aceste tipuri de covoare cunosc în prezent o popularitate imensă datorită imprimeului nordic stilizat și a celui geometric, țesăturii din materiale naturale și combinațiilor inedite de culori. 

Sursa foto: Shutterstock

Covorul tradițional

Există descoperiri arheologice care atestă prezența covoarelor în Persia cu secole înainte de Hristos. Covoarele tradiționale erau folosite încă de pe atunci, mai cu seamă că tradiția țeserii covoarelor exista pe aproape întreg globul. Astfel, fiecare popor și-a adoptat propriul meșteșug, dând naștere unor covoare specifice, cu motive din culturile proprii. În continuare îți vom prezenta câteva detalii despre cele mai cunoscute covoare tradiționale ale lumii. 

Covoare anatoliene 

Aceste tipuri de covoare sunt realizate într-o paletă de culori de roșu aprins, albastru închis, bleu și galben cald. Printre motivele cele mai frecvente se numără liniile, florile precum lalelele sau frunzele lanceolate, dar și formele geometrice de bază, precum romburile sau hexagoanele. 

Covoare Baluchi 

Țesute de poporul iranian, covoarele tradiționale Baluchi sunt realizate din lână mătăsoasă și prezintă modele geometrice în culori sumbre de negru, albastru, indigo și maro închis, la care se adaugă nuanțe de portocaliu, roșu coral sau bej închis. Copacul vieții sau păunul sunt motive des întâlnite în țesăturile acestor covoare persane deosebite. 

Covoare caucaziene

Față de celelalte tipuri de covoare tradiționale prezentate, covoarele caucaziene au mai multe culori primare. Nuanțele acestor modele sunt strălucitoare și saturate, dintre care menționăm roșul aprins, verdele măr și albastrul indigo. În funcție de regiune, sunt frecvente motive precum „moara cu trei brațe”, „rombul cu cârlige” sau „boteh”. 

Covoare kurde

Covoarele tradiționale ale nomazilor kurzi sunt incredibil de atractive datorită intensității culorilor și a combinațiilor cromatice interesante. Culori precun roșu, galben, mov, verde sau bleu sunt, de regulă, aplicate pe fundaluri întunecate, în timp ce motivele florale sunt des întâlnite la aceste tipuri de covoare. 

Covoare turcești 

Chiar dacă aceste tipuri de covoare par asemănătoare între ele, există numeroase variații de culori și motive. Pentru covoarele turcești sunt utilizate nuanțe de roșu și diverse nuanțe de maro, iar printre motivele preferate ale acestora se numără zigzagul, lalelele și crucea. 

Covoare tradiționale românești 

Covoarele tradiționale românești, fie că vorbim despre covoare oltenești sau tipuri de covoare moldovenești, acestea sunt țesute la război, din fibre naturale precum bumbac, cânepă sau lână și vopsite cu pigmenți naturali. În timp ce covoarele tradiționale din Moldova prezintă un fundal negru și un contrast puternic creat prin adăugarea motivelor geometrice sau florale aprinse, covoarele oltenești sunt marcate de motivele florale, dar și de arbori și păsări.

Sursa foto: Shutterstock

Tipuri de covoare în funcție de materialul din care a fost confecționat 

Așa cum am menționat anterior, există numeroase tipuri de covoare. Poți scrie chiar o carte, urmărind toate reperele mai mult sau mai puțin importante. Așadar, ne vom rezuma astăzi la cele mai populare modele de covoare în funcție de tipul fibrelor din care au fost confecționate și de calitățile ce le transformă în covoarele perfecte pentru stilul tău de amenajare. 

Covorul din acril, unul dintre cele mai populare tipuri de covoare

Covoarele din acril, numit și lână artificială, sunt extrem de rezistente la pete și la umezeală, decolorându-se destul de greu. Prin urmare, cele mai recomandate spații pentru astfel de tipuri de covoare sunt cele în care nu se circulă prea des. Dacă ne întrebăm adesea ce covor punem în bucătărie, atunci când vrem să delimităm zona mesei, răspunsul este: un covor din acril. 

Covorul din iuta, o fibră naturală des folosită în realizarea covoarelor 

O fibră naturală des utilizată pentru realizarea covoarelor, iuta este ideală atunci când locuința ta este amenajată în stil eco. Nu numai că un covor din iută va adăuga profunzime unei încăperi, însă va transforma spațiul într-unul primitor. Mai mult decât atât, covoarele din iută sunt accesibile, au designuri discrete, sunt durabile, se întrețin ușor și se curăță la fel de ușor. De asemenea, ține cont că acestea sunt modele de covoare cu fir scurt, cu o textură aspră, care nu se vor potrivi tuturor preferințelor. 

Covorul din lână, o fibră naturală durabilă pentru covoare 

Lâna este o fibră naturală durabilă, motiv pentru care un covor din lână își va păstra, chiar și în ani, aspectul. Elasticitatea bună garantează și faptul că piesele de mobilier nu vor reuși să lase urme pe covor. De asemenea, lâna se poate curăța foarte ușor, izolează termic și contribuie la păstrarea nivelului redus de umiditate. Nu-i de mirare că numeroase persoane optează pentru covoare persane din lână sau covoare împletite manual din lână în amenajarea dormitorului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Covorul din bumbac, printre cele mai frumoase tipuri de covoare din fibre naturale 

Atunci când vorbim despre covoare din fibre naturale, de cele mai multe ori ne gândim la covoare din bumbac. Dacă dorești să achiziționezi un model de covor din bumbac, trebuie să știi că acesta se spală extrem de ușor. De asemenea, fibrele din bumbac permit existența unei game extinse de modele de covoare din bumbac, datorită absorbției culorilor. Astfel de tipuri de covoare se potrivesc cel mai bine în amenajarea camerei copiilor sau într-o zonă mai retrasă din locuință. 

Covor din poliester, dintre cele mai rezistente tipuri de covoare 

Covoarele din poliester sunt unele dintre cele mai populare și mai rezistente tipuri de covoare. Asemănându-se extrem de mult cu modelele din lână, acestea sunt covoare elegante, ușor de întreținut și se usucă foarte repede. Există numeroase covoare deosebite pentru living sau pentru camera celor mici realizate din poliester, dacă te întrebai ce covoare se poartă în living și în camera copiilor. Desigur, sugestia noastră este să mizezi pe un covor din poliester cu fir lung. 

Covor din polipropilenă, printre tipurile de covoare rezistente la murdărie 

Polipropilena este un material rezistent la traficul intens și pete, însă poate fi deteriorat de piesele de mobilier, motiv pentru care trebuie să acorzi atenție acestui aspect. Poți integra covoare frumoase din polipropilenă în camera copilului, în dormitor sau în living, atâta vreme cât vei păstra picioarele mobilei departe de acestea. 

Covorul din PVC, în topul tipurilor de covoare ușor de întreținut 

Asemenea polipropilenei, și PVC-ul este un material rezistent și foarte ușor de întreținut. Mai mult decât atât, acesta are și proprietăți antiderapante. Prin urmare, poți integra modele de covoare din PVC în baie sau în holul de la intrarea în locuință.

 

Sursa foto: Shutterstock

Avantajele covoarelor moderne

În prezent, fiecare persoană care este în căutarea unui covor pentru locuință, e interesată de covoarele moderne, acestea fiind cele care contribuie la design-ul și estetica unei încăperi. Covoarele moderne sunt obiecte de decor ce completează într-un mod fericit spațiul, cu atât mai mult din punct de vedere vizual. Și asta nu este totul. Iată o parte dintre avantajele covoarelor moderne!

Reproduc fidel modele vechi 

Aparatura sofisticată, tehnologia și materia primă folosite în prezent, covoarele moderne au ocazia de a reproduce cu exactitate modele vechi de covoare, ce în trecut necesitau procedee manuale laborioase. Un astfel de model este și covorul drept BARCELONA Bej Crem din polipropilenă, ce poate aduce aerul covoarelor tradiționale turcești la tine în living. Ți-am povestit deja într-un articol anterior despre cum alegem un covor modern pentru living, dacă ai nevoie de o sursă de inspirație în plus. 

Sunt extraordinar de rezistente

Covoarele moderne au avantajul de a fi extrem de rezistente, datorită conținutului de fibre sintetice, așa cum este poliesterul, polipropilena și nailonul. Aceste fibre oferă o rezistență crescută covoarelor, ceea ce le face ideale pentru amplasarea lor în zone de trafic intens. Dacă și dorești un covor modern rezistent, poți selecta modelul de covor drept APRIL Bej, realizat 100% din polipropilenă. 

Curățarea lor se face mult mai facil

Dat fiind că cele mai multe covoare moderne sunt realizate din fibrele sintetice deja menționate mai sus, e important de menționat că acestea au avantajul de a se curăța foarte ușor. Materialele sintetice țin la distanță murdărie și împiedică absorbția impurităților. Numai imaginează-ți cât de bine se potrivesc aceste tipuri de covoare în zone în care sunt expuse constant la murdărie, așa cum sunt bucătăria, holul sau camera copiilor. Dacă te-ai întrebat cum alegem covoarele pentru hol, de exemplu, sugestia noastră este să mizezi pe un model de covor drept ASYA Bej Maro din polipropilenă.

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai bune tipuri de covoare: 3 modele recomandate 

  1. Covor drept HANZE Roșu Crem 

Covoarele persane și clasice se numără printre cele mai populare tipuri de covoare, iar sugestia noastră este să te orientezi spre un covor drept HANZE Roșu Crem, fabricat din 100% polipropilenă. Acesta va reuși să aducă în livingul tău aerul oriental pe care ți-l dorești. 


Sursa foto: Covor Persan Hanse (vreaucovor.ro)

  2.Covor drept SANTANA Bej 

Îți plac covoarele pufoase pentru nota de confort pe care o aduc locuinței tale? Alege un covor drept SANTANA Bej, ce se va potrivi perfect într-o locuință modernă, fie ea în stil clasic, contemporan sau minimalist.

 

 

 

Sursa foto: Covor Pufos Santana Bej (vreaucovor.ro) 

3.Covor oval SHAGGY Bej Maro 

Covoarele shaggy au câștigat o popularitate imensă în ultimii ani, prin urmare îți sugerăm să integrezi și tu modelul de covor oval SHAGGY Bej Maro în amenajarea locuinței tale moderne. 

Sursa foto: Covor Oval SHAGGY Bej Maro 8973 (vreaucovor.ro)

 

Sperăm că acest ghid al tipurilor de covoare te va ajuta să faci cele mai inspirate alegeri atunci când vine vorba de crearea unui decor estetic și confortabil în locuința ta. Ține, însă, cont de caracteristicile fiecărei încăperi în parte, și cel mai bun covor va veni în întâmpinarea lor cu cele mai frumoase efecte. Covoarele sunt mai importante decât credeai în amenajările interioare, așa că poți folosi oricând acest ghid ca sursă de inspirație în alegerea celor mai bune tipuri de covoare!

Suport clienti Luni - Vineri 10:00 - 17:00

0758575918 contact@vreaucovor.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!