Cum alegem covorul pentru bucătărie

( cuvinte)

Bucătăria este cel mai îndrăgit spațiu al locuinței, deoarece aici se gătesc bunătăți și se întâlnește familia la masă în fiecare zi. Această încăpere este îndrăgită datorită confortului și sentimentului de căldură dat. Acesta este și motivul pentru care covoarele au locul lor în bucătărie, pentru a spori confortul și atmosfera primitoare.

Covorul aduce o pată de culoare în orice cameră, fie că vorbim de bucătării închise sau open space. Este firesc să încerci să aduci viață spațiului în care îți petreci diminețile sau închei ziua. De asemenea, covoarele nu sunt doar o experiență vizuală, acestea aduc și o experiență tactilă, când simți materialul pufos sub picioare.

Covoarele sunt folosite și pentru a masca defectele spațiului în care sunt plasate. De pildă, un covor poate masca o pardoseală inestetică. Bucătăriile lungi și înguste pot părea mai largi dacă folosești o traversă colorată pe toată lungimea bucătăriei.

De ce ai nevoie de un covor în bucătărie

  1.     Schimbă aspectul camerei

Dacă deja te-ai convins de efectul unui covor de a schimba complet decorul camerei, este momemntul să aduci covoare și în bucătărie. Covoarele de bucătărie pot transforma vizual întreaga încăpere în funcție de locul unde au fost plasate.

Poate că simți că lipsește ceva din decorul bucătăriei, atunci e momentul să achiziționezi un covor nou. Poziționat corespunzător, în combinație cu un mobilier monocromatic, un covor colorat poate scoate încăperea din monotonie.

  1.     Protejează pardoseala

În cazul în care ai ales pentru bucătăria ta parchetul sau un alt tip de pardoseală predispusă la zgâriere sau deteriorare în contact cu lichidele fierbinți sau obiectele contondente, un covor de bucătărie de calitate îți poate proteja pardoseala în fața acestor riscuri.

Poziționarea ideală în acest sens este sub masa unde se mănâncă sau în fața aragazului pentru a proteja pardoseala de eventuale ciocniri sau contacte cu lichidele fierbinți.

  1.     Oprește impuritățile

O mulțime de oameni folosesc covorul plasat în bucătărie ca și barieră împotriva impurităților sau a altor mici reziduuri alimentare, pentru a opri transferul acestora mai departe de pragul bucătăriei. Astfel putem deduce cu un covor ar trebui plasat fie în fața chiuvetei sau a plitei, adică locurile cu sanșele cele mai mari de deteriorare a pardoselii cu particule lichide sau solide.

Cu ajutorul covorului nu vei mai căra pe talpile papucilor de casă diverse resturi provenite de la activitatea desfășurată în bucătărie. Poți plasa covorul și în așa fel încât să oprești pătrunderea impurităților în bucătărie. Tot ce trebuie să faci este să pui un covor în fața intrării de la bucătărie, ce va reține orice mizerie de pe tălpi, păstrând astfel gradul de igienă al acesteia.

Sfaturi pentru amplasarea covoarelor de bucătărie

Dacă bucătăria ta are un decor monocrom sau alb de exemplu, un covor în dungi colorate sau cu motive florale îți poate dinamiza atmosfera și poate face camera mai veselă. Imprimeurile recomandate de noi pentru covoare din bucătărie sunt cele tradiționale, formele geometrice stilizate, și orice model îndrăzneț și colorat.

Pentru cei care au o bucătărie mare se poate opta și pentru evidențierea spațiului destinat mâncatului, prin intermediul unui covor. Un covor așezat sub masă și scaune va ajuta la delimitarea clară a spațiului de gătit de cel destinat mâncatului.

Sfatul nostru pentru a determina corect mărimea covorului ce va fi plasat sub masă, este să achiziționezi un covor de o dimensiune destul de mare încât să rămână aproximativ 60 de cm de fiecare parte a mesei. Distanța aceasta este luată în calcul pentru a asigura poziționarea confortabilă a scaunelor pe covor chiar și când sunt scoase.

Cum alegi covorul pentru bucatarie

Covoarele de bucătărie sunt mult mai dificil de păstrat, comparativ cu covoarele din celelalte încăperi ale casei, iar din acest motiv trebuie să iei în considerare fibrele din care sunt confecționate, modul în care au fost țesute și gradul de uzură pe care îl vor suporta.

Fibrele din care sunt confecționate covoarele influențează durata de viață a acestora. Astfel, atunci când achiziționezi un covor pentru bucătărie ești pus în fața a două alegeri: să alegi un covor din fibre durabile care va rezista o perioadă îndelungată mediului din bucătărie, sau un covor cu preț redus din materiale îndoielnice, care va trebui înlocuit la scurt timp.

În funcție de fibrele din care sunt confecționate, covoarele se pot clasifica în trei categorii:covoare din fibre sintetice (fibre din nailon, din poliamida sau din polipropilena), covoare din fibre naturale (lână, bambus, bumbac ) și covoare mixte (din fibre sintetice și naturale).

Covoare pentru bucatarie din fibre sintetice

Covoarele din fibre sintetice sunt o alegere bună pentru bucătărie, deoarece au o rezistență crescută la pete și murdărie și sunt ușor de curățat. Printre acestea se numără:

-        Covoarele din polipropilenă – Acestea sunt rezistente la pete și la murdărie dar dacă sunt plasate în zone cu trafic crescut au tendința să se taseze. Trebuie să fii atent la petele de ulei, dacă nu intervii rapid vor rămâne permanent impregnate în covor. Covoarele de bucătărie din polipropilenă au o durată de viață medie de 5 ani.

 

-        Covoarele din poliamidă – Acestea sunt practice și plăcute în același timp, deoarece poliamida este moale la atingere și poate fi spălată ușor la mașina de spălat. Fibrele covoarelor din poliamidă sunt mult mai dense, ceea ce face acest covor un bun izolator de căldură.

 

 

-        Covoarele din nailon – Aceste covoare sunt cel mai bine adaptate cerințelor unei bucătării, deoarece sunt rezistente la pete, grăsime și trafic intens. Covoarele pentru bucătărie din nailon își merită prețul dacă iei în considerare calitatea și durata de utilizare îndelungată, de aproximativ 10 ani.

Covoare pentru bucatarie din fibre naturale

Covoarele din fibre naturale au avantajul de a fi rezistente chiar și la un trafic crescut, însă au un proces de curățare a petelor mai complex. În acest sens covoarele din lână cu fire scurte sau împletite s-ar adapta cel mai bine în bucătărie.

Un covor din lână va arăta perfect în bucătăria ta, dar ar trebui să știi că în ciuda eleganței și rezistenței crescute, s-ar putea să ai bătăi de cap cu curățarea petelor. Dacă gătești des, poți opta pentru un covor mixt, o combinație de lână și alte fibre sintetice.

În concluzie, un covor de bucătărie are puterea de a transforma vizual întreaga încăpere, fiind un accent de decor necesar. Dacă te-am convins de necesitatea covoarelor în decorul bucătăriei, poți accesa magazinul online VreauCovor pentru a găsi covorul potrivit.

Lăsați un comentariu